Milujem semiačkové krekry! Keď dostanem chuť niečo malé zjesť, je to moja prvá voľba. Žiaden chlieb, žiadne placky ale krekry.
Keď som skúšal tento recept prvý krát, neveril som mu. Ktokoľvek koho baví varenie a pečenie hľadá v recepte spojivo. Niečo, čo podrží všetky tie semiačka pokope. Ako je to možné?
Odpoveďou je psyllium. Lepšie povedané, šupiny z psyllia.
Psylium je 100% prírodná a ľahko rozpustná vláknina, ktorá vzniká po vyčistení semien obalov skorocelu indického. Používa sa ako doplnok stravy a tiež ako prírodný zhusťovač.
Prítomnosť psyllia nielenže zabezpečí, aby všetky ingrediencie držali pokope, ale tiež dodá krekrom vysoký obsah vysokokvalitných vláknin.
Použitie krekrov
Mnoho ľudí si nevie predstaviť, na čo krekry okrem „pojedania pri telke“ môžu slúžiť. Na mnoho vecí. Osobne ich najviac používam miesto chleboviny – na vyjedanie humusu, jedenie so syrom a salámom alebo ako slaný snack keď na mňa doľahne chuť niečo jesť.
Čo potrebujeme
- 100 g slnečnicových semiačok
- 100 g tekvicových semiačok
- 100 g sezamových semiačok
- 60 g ľanových semiačok
- 3 pol. lyžice psyllia
- 400 ml vody a
- 1 čajovú lyžicu soli
Príprava krekrov
Príprava je veľmi jednoduchá. Do mysi vsypeme všetky suché ingrediencie, poriadne premiešame a nakoniec zalejeme vodou. Celú zmes opäť riadne rozmiešame a necháme stáť 5-10 minút aby psyllium nasal vodu a začal fungovať.
Na plech natiahneme papier na pečenie a gumenou vareškou na pečenie roztiahneme zmes rovnomerne na tenko po celom plechu. Následne plech vložíme do vyhriatej rúry na 150°C a pečieme približne 1 hod 15 minút.
Plech vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Krekry narobíme rozlámaním placky pri odtrhovaní papieru zo spodnej časti (ide to ľahko).
Z jednej misky vyjde hmota na 2-3 plechy, podľa ich veľkosti. Krekry stačí skladovať v miske a vydržia aj zopár mesiacov. Teda, teoreticky. Lebo mne nikdy 😉