Naposledy upravené 14/08/2018. Upravil Ivan.
Od začiatku tohto roka som prešiel na „low-carb-high-fat“ (málo karbohydrátov, veľa tuku) stravovanie. Patrím medzi tích nešťastníkov, ktorým inzulín nedokáže dobre rozkladať cukry v krvy. Už po pár týždňoch LCHF som sa začal cítiť vynikajúcu nielen v bežnom dni, ale aj pri behaní. Navyše som zhodil ďalších zopár kíl. Paradoxne, jedením v mojom prípade naozaj dosť mastných jedál.
Najväčšia výzva bol a asi aj navždy zostane pre mňa chlieb. Som pravý Slovák a chlieb by som zvládal jesť asi aj k makovníku. Ak by bol s masťou a cibulou.
Skúšal som viacero receptov s nízko sacharidovými múkami (napr. kokosová či cícerová), ale úspechy neboli moc vábne. Minulý víkend som vyskúšal tento, úplne bez múky… a našiel som čo som hľadal.
Nie je to samozrejme chuť dobrého bevitu či čerstvého zemiakového chleba, ale rozhodne chutí. A nezostáva mi po ňom pocit nafúknutia. Budem experimentovať ďalej s rôznymi kombináciami, ale pre zatiaľ táto funguje vynikajúco.
Na výrobu paleo chleba potrebujeme :
- 100 g slnečnicových semiačok
- 100 g rozmixovaných mandlí (mixované pár sekúnd v klasickom mixéry)
- 50 g rozmixovaných lieskových orechov (mixované pár sekúnd v klasickom mixéry)
- 2 polievkové lyžice rozmixovaných ľanových semiačok (až na “múku”)
- 2 polievkové lyžice semiačok chia
- 1 čajovú lyžičku sušených kvasníc (nemusia byť)
- 2dl vody
- 1 čajovú lyžičku soli
- 4 vajička
Do misky vsypeme všetky semiačka, oriešky a kvasnice. Vo vode rozmiešame soľ a celú zmes zalejeme. Poriadne premiešame a začneme pridávať vajíčka, ktoré poriadne vmiesime vydličkou do zmesy. Zmes necháme odstáť v miestnosti asi 15 minút a potom na plech vyložený papierom na pečenie zmes vyklopíme – mala by byť dostatočne hustá, aby sa neliala. Tam z nej vyformujeme malý bochník a vložíme do trúby, rozohriatej na cca 150ºC. Pečieme 60 minút.
Chlieb má veľmi hutnú konzistenciu, dá sa pekne krájať a chutí vynikajúco. Budem ďalej experimentovať s rôznymi ďalšími orieškami a semiačkami a ak niečo bude fungovať ešte lepšie a chutnejšie, dám vedieť.
A mimochodom, keďže tento chlieb chutí a má podobné zloženie ako množstvo cereálnych tyčiniek, určite ho budem brať aj na najbližšie dlhé behy a závody. Niečo energetické a slané je vždy príjemná zmena pri tom množstve sladkých výrobkov.
Chlieb vydrží asi 3 dni, v chladničke 5.
Pingback: Karfiólová ryža – karfiryža | Trailrun.sk