Paleo chlieb – chlieb ktorý chutí

Naposledy upravené 14/08/2018. Upravil Ivan.

Od začiatku tohto roka som prešiel na „low-carb-high-fat“ (málo karbohydrátov, veľa tuku) stravovanie. Patrím medzi tích nešťastníkov, ktorým inzulín nedokáže dobre rozkladať cukry v krvy. Už po pár týždňoch LCHF som sa začal cítiť vynikajúcu nielen v bežnom dni, ale aj pri behaní. Navyše som zhodil ďalších zopár kíl. Paradoxne, jedením v mojom prípade naozaj dosť mastných jedál.

Najväčšia výzva bol a asi aj navždy zostane pre mňa chlieb. Som pravý Slovák a chlieb by som zvládal jesť asi aj k makovníku. Ak by bol s masťou a cibulou.

Skúšal som viacero receptov s nízko sacharidovými múkami (napr. kokosová či cícerová), ale úspechy neboli moc vábne. Minulý víkend som vyskúšal tento, úplne bez múky… a našiel som čo som hľadal.

Nie je to samozrejme chuť dobrého bevitu či čerstvého zemiakového chleba, ale rozhodne chutí. A nezostáva mi po ňom pocit nafúknutia. Budem experimentovať ďalej s rôznymi kombináciami, ale pre zatiaľ táto funguje vynikajúco.

Na výrobu paleo chleba potrebujeme :

  • 100 g slnečnicových semiačok
  • 100 g rozmixovaných mandlí (mixované pár sekúnd v klasickom mixéry)
  • 50 g rozmixovaných lieskových orechov (mixované pár sekúnd v klasickom mixéry)
  • 2 polievkové lyžice rozmixovaných ľanových semiačok (až na “múku”)
  • 2 polievkové lyžice semiačok chia
  • 1 čajovú lyžičku sušených kvasníc (nemusia byť)
  • 2dl vody
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 4 vajička

Do misky vsypeme všetky semiačka, oriešky a kvasnice. Vo vode rozmiešame soľ a celú zmes zalejeme. Poriadne premiešame a začneme pridávať vajíčka, ktoré poriadne vmiesime vydličkou do zmesy. Zmes necháme odstáť v miestnosti asi 15 minút a potom na plech vyložený papierom na pečenie zmes vyklopíme – mala by byť dostatočne hustá, aby sa neliala. Tam z nej vyformujeme malý bochník a vložíme do trúby, rozohriatej na cca 150ºC. Pečieme 60 minút.

Chlieb má veľmi hutnú konzistenciu, dá sa pekne krájať a chutí vynikajúco. Budem ďalej experimentovať s rôznymi ďalšími orieškami a semiačkami a ak niečo bude fungovať ešte lepšie a chutnejšie, dám vedieť.

A mimochodom, keďže tento chlieb chutí a má podobné zloženie ako množstvo cereálnych tyčiniek, určite ho budem brať aj na najbližšie dlhé behy a závody. Niečo energetické a slané je vždy príjemná zmena pri tom množstve sladkých výrobkov.

Chlieb vydrží asi 3 dni, v chladničke 5.

1 názor na “Paleo chlieb – chlieb ktorý chutí”

  1. Pingback: Karfiólová ryža – karfiryža | Trailrun.sk

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Leziete si doma na nervy?

Poď radšej behať!

trailrun.sk

Dostaneš od nás len to, čo ťa bude zaujímať.

Nič viac. A rozhodne žiaden spam!

Návrat hore