Naposledy upravené 20/03/2019. Upravil Ivan.
Pokiaľ si doposiaľ nepočul o Titanium Tea (Titánovom čaji), je čas to zmeniť.
Celá idea pochádza zo známeho receptu na Bulletproof Coffee. Výhodou čajovej verzie je, že nespôsobuje kofeínovú závislosť a enormné kolísanie energie spôsobené vysokým obsahom nárazového kofeínu.
Vlastnosti titánového čaju
Ak hľadáme nápoj, ktorý nám dodá množstvo energie na dlhú dobu, ktorá nie je spôsobená len kombináciou cukru a kofeínu, titánový čaj (TČ) je presne to čo potrebujeme. Navyše, okrem dlhotrvajúcej energie má tento čaj aj veľa zdraviu prospešných vlastností. Čo sa o energetických nápojoch dá zriedka kedy povedať.
Zložkami titánového čaju sú dva druhy čajov (pu-erh a zelený) a dva druhy tukov (maslo a kokosový olej). Každá z týchto ingrediencií prináša niečo dobré do celého mixu :
- zelený čaj (v mojom prípade japonský sencha) obsahuje L-Theanin, aminokyselinu, ktorá podporuje imunitný systém tela, zlepšuje náladu a znižuje “špičkový” efekt kofeínu
- pu-erh čaj vzniká mikrobiologickou fermentáciou čajových listou, ktoré mu dávajú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi a tým pozitívne pôsobiť na udržiavanie či dokonca znižovanie váhy
- maslo (čo najprírodnejšie) má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín Omega 3, ktoré pozitívne pôsobia proti vzniku kardio-vaskulárnych chorôb a zlepšujú naše kognitívne funkcie
- kokosový olej obsahuje strednoreťazcové mastné kyseliny, ktoré sú ľahko metabolizované na energiu s dlhodobým účinkom
Zmixovaním všetkých ingrediencií dostávame nápoj, ktorý na rozdiel od kávy dodá nášmu telu energiu s dlhodobejším efektom a zároveň blahodárne vplýva na náš organizmus.
Čo potrebujeme k príprave
- 0,5 – 0,8 l vriacej vody
- 1–2 čajové lyžičky čaju pu-erh
- 1–2 čajové lyžičky zeleného čaju
- 1–2 čajové lyžičky masla
- 1–2 čajové lyžičky kokosového oleja
Príprava titánového čaju
Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.
- s vriacou vodou zalejeme v čajníku čaj pu-erh
- necháme odstáť 30–90 sekúnd (pu-erh čaj je viac nálevový, kde druhý a tretí nálev potrebujú menej času na lúhovanie)
- po ďalšom 1–2 minútovom odstátí vnoríme do mierne vychladenej vody (cca 80°C) zelený čaj a necháme lúhovať 3 minúty
- do čaju rozmiešame 1–2 čajové lyžice masla a 1–2 čajové lyžice kokosového oleja – podľa chuti a potreby
Ďalšími možnosťami je experimentovanie s pridaním zázvoru, zlatého mlieka z kurkumy, pridaním ovocných čajov a podobne. Proti gustu žiaden dišputát.
Bodka na záver
Ak sa ti zdá kombinácia v písme nechutná, nenechaj sa odradiť. Skús čaj spraviť a piť keď je horúci. Väčšina ľudí čo poznám konštatuje, že to čo na papieri (obrazovke) vyzerá “nepitne” je v skutočnosti prudko pitné (pre mňa dokonca veľmi chutné). A navyše účinné.
Vyzerá to zaujímavo. Ako presne ty pociťuješ účinok tohto čaju? Je to nejaké nakopnutie ako kofeínový rauš alebo necítiť primárne nič avšak postupne stále máš dosť energie?
Je podľa teba vhodný ráno alebo aj viackrát za deň? Večerné pitie zrejme môže spôsobiť problémy so spánkom či nie je taký agresor?
Každopádne vďaka za ďalší super post.
Titánový čaj pijem takmer denne každé ráno, resp. doobedie. Zo skúsenosti mám potvrdené, že jeho efekt je pomalé rozkladanie energie, žiadna špička, žiaden rauš. Úprimne, nikdy som ho neskúšal piť v noci, lebo vtedy mám skôr problém zastaviť mozog a vypnúť ako potrebu sa nanovo dobíjať. No už viackrát som premýšlal o jeho použití pri nočných behoch – zatial však reálne nevyskúšal. V každom prípade, v porovnaní s kávou (ktorú pijem a milujem) je to takmer nebadateľný a predsa dlhodobo fungujúci životabudič. Skús a daj vedieť ako fungoval tebe 😉
Rozmýšľal som nad náhradou kávy v bežnom dni, ale zrejme stačí len nejako zracionálniť jej požívanie. Podľa toho sa čo píšeš je titánový čaj skôr energetická bomba s pomalým uvoľňovaním, ako nakopávač ranný.
Skúsim ho zaviesť počas tréningových dní a dám spätnú väzbu.
Vďaka za odpoveď.
Chvíľku to trvalo ale dnes som tento titan vyskúšal po rannom behu. Zatiaľ všetko OK po energickej stranke.
Akurát som si po pollitráku nevšimol, že som stále nemal raňajky…
V tom pripade fungoval vynikajuco! 🙂
Pobavil som sa FANTASTICKY 😀 V dobrom.
Fakt je, že „maslový čaj“ či už s čiernym, zeleným, fermentovaným (pu-ehr) či iným čajom, prípadne koreninami sa pije už tých pár tisíc rokov, prevažne v oblasti Himalájí, nie je to teda žiadna novinka, ale stovkami generácií preverené „ultra endurance“ palivo. Moderné a populárne Bulletproof Coffee či Power Coffee je principiálne to isté, biochemicky a metabolicky funguje rovnako. Nedá sa to pokaziť (čoho pekným dôkazom je recept vyššie)!
Benefitov to má nespočetne. Osobne to pijem roky a denne, aktuálne s poctivým dvojitým espressom, jednu dve dávky. Je dobré napustiť do už vopred rozpustenej kombinácie masla, kokosáku a medu (malý kovový džbánik s plochým dnom potrebný, kardamon, škorica etc. voliteľne), mierne sa našlahá capuccino ručným mini-šľahačom a zahorúca podáva netrpezlivým závislákom 🙂