Šočovicovo-hubové burgery

Šošovicovo-hubové burgery

Naposledy upravené 14/08/2018. Upravil Ivan.

Recept prevzatý z knihy Scott Jurek: Jedz a behaj

Pre každého odporcu vegánstva, ktorý sa obáva, že nič nemôže nahradiť chuť a konzistenciu šťavnatej hovädzej placky. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, môže. Napriek tomu, že mäso jedávam, vždy keď si spomeniem na tieto burgery, mám sliny v ústach. Milujem šošovicu a milujem hríby. No a spolu sú parádne. Skús, je to hrozne jednoduché a chutné.

Na výrobu burgerov potrebujeme :

  • 1 šálka suchej zelenej šošovice (2 ¼ uvarenej)
  • 2 ¼ šálky vody
  • 1 čajová lyžička sušeného petržlenu
  • ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 3 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 1 ¼ šálky na jemno nakrájanej cibule
  • ¾ na jemno posekaných vlašských orechov
  • 2 šálky jemnej strúhanky
  • ½ šálky mletých ľanových semien
  • 3 šálky na jemno pokrájaných húb
  • 1 ½ šálok očistenej zelenej kapusty, špenátu, alebo inej listovej zeleniny
  • 2 lyžice kokosového alebo olivového oleja
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • 1 lyžica morskej soli
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • ½ čajovej lyžičky mletej červenej papriky

Do malého hrnca dáme zovrieť šošovicu, vodu, petržlen, 1 strúčik cesnaku a ¼ šálky cibule. Znížime teplotu a necháme poodkryté na jemnom vare asi 35 až 40 minút, kým sa voda celkom vpije a šošovica je mäkká.

Kým sa šošovica varí, zmiešame v miske vlašské orechy, strúhanku a ľan. Pridáme droždie, soľ, čierne korenie, papriku a dobre premiešame.

Speníme zvyšnú cibuľu, cesnak, huby a zeleninu na oleji a necháme odstáť. Vezmeme šošovicu zo sporáka, pridáme ocot, horčicu a rozmačkáme pretláčačom na zemiaky alebo s varechou na hustú pastu.

Vo veľkej miske potom zmiešame šošovicu, opraženú zeleninu a zmes so strúhankou a dobre premiešame. Necháme vychladnúť v chladničke asi 15 až 30 minút.

Prstami vyformujeme burger do tvaru placky, veľkosti, aké si želáme, a ukladáme na povoskovaný papier, alebo tanier. Zľahka opečieme na vymastenej panvici, pečieme v rúre alebo grilujeme 3 až 5 minút z každej strany, až kým sú zlatisté a chrumkavé.

Zvyšné nespracované placky môžeme zmraziť na voskovom papieri, v plastových vreckách alebo jednotlivo vo fólii.

Recept na približne desať burgerov s priemerom 10 cm.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Leziete si doma na nervy?

Poď radšej behať!

trailrun.sk

Dostaneš od nás len to, čo ťa bude zaujímať.

Nič viac. A rozhodne žiaden spam!

Návrat hore