Naposledy upravené 14/08/2018. Upravil Ivan.
Recept prevzatý z knihy Scott Jurek: Jedz a behaj
Pre každého odporcu vegánstva, ktorý sa obáva, že nič nemôže nahradiť chuť a konzistenciu šťavnatej hovädzej placky. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, môže. Napriek tomu, že mäso jedávam, vždy keď si spomeniem na tieto burgery, mám sliny v ústach. Milujem šošovicu a milujem hríby. No a spolu sú parádne. Skús, je to hrozne jednoduché a chutné.
Na výrobu burgerov potrebujeme :
- 1 šálka suchej zelenej šošovice (2 ¼ uvarenej)
- 2 ¼ šálky vody
- 1 čajová lyžička sušeného petržlenu
- ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia
- 3 pretlačené strúčiky cesnaku
- 1 ¼ šálky na jemno nakrájanej cibule
- ¾ na jemno posekaných vlašských orechov
- 2 šálky jemnej strúhanky
- ½ šálky mletých ľanových semien
- 3 šálky na jemno pokrájaných húb
- 1 ½ šálok očistenej zelenej kapusty, špenátu, alebo inej listovej zeleniny
- 2 lyžice kokosového alebo olivového oleja
- 3 lyžice balzamikového octu
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 1 lyžica morskej soli
- ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
- ½ čajovej lyžičky mletej červenej papriky
Do malého hrnca dáme zovrieť šošovicu, vodu, petržlen, 1 strúčik cesnaku a ¼ šálky cibule. Znížime teplotu a necháme poodkryté na jemnom vare asi 35 až 40 minút, kým sa voda celkom vpije a šošovica je mäkká.
Kým sa šošovica varí, zmiešame v miske vlašské orechy, strúhanku a ľan. Pridáme droždie, soľ, čierne korenie, papriku a dobre premiešame.
Speníme zvyšnú cibuľu, cesnak, huby a zeleninu na oleji a necháme odstáť. Vezmeme šošovicu zo sporáka, pridáme ocot, horčicu a rozmačkáme pretláčačom na zemiaky alebo s varechou na hustú pastu.
Vo veľkej miske potom zmiešame šošovicu, opraženú zeleninu a zmes so strúhankou a dobre premiešame. Necháme vychladnúť v chladničke asi 15 až 30 minút.
Prstami vyformujeme burger do tvaru placky, veľkosti, aké si želáme, a ukladáme na povoskovaný papier, alebo tanier. Zľahka opečieme na vymastenej panvici, pečieme v rúre alebo grilujeme 3 až 5 minút z každej strany, až kým sú zlatisté a chrumkavé.
Zvyšné nespracované placky môžeme zmraziť na voskovom papieri, v plastových vreckách alebo jednotlivo vo fólii.
Recept na približne desať burgerov s priemerom 10 cm.