Hummus po Slovensky

Naposledy upravené 14/08/2018. Upravil Ivan.

Po príchode na Slovensko som opätovne zistil, ako je komplikované nájsť niektoré jedlá či len ingrediencie na jedlá, ktoré som zvyknutý jesť. Najväčším nedostatkom mi od prvého momentu bol hummus.

Hummus samotný je veľmi jednoduché jedlo, no má jednu prísadu, ktorá sa mi zdala nezohnateľná – Tahini, alebo sezamová pasta. Na internete som objavil zmienky o jej dostupnosti v bio-potravinách, no šťastie som nemal. Pomoc prišla úplne znenazdajky, keď ma počula majiteľka baru v Liptovskej Osade rozprávať o tejto “krivde” a nasmerovala ma presne kde som potreboval.

Tahini, ako som spomínal je sezamová pasta. Inými slovami, sezam a olej. Čo teda s tým?

Recept na Tahini :

Na plech či papier na pečenie vysypeme potrebné množstvo (100g je na začiatok viac ako dosť) sezamových zrniečok a roztiahneme. Zohrejeme rúru na 150°C a semiačka pečieme 15–20 minút do zlata. Občasné pretrasenie plechu pomáha, aby sa nespálili. Necháme vychladnúť a potom v klasickom kuchynskom mixéry na sucho semiačka rozmixujeme na prach. Ďalej už len dolievame olivovým olejom pokial nie je masa pri mixovaní krásne krémová (cca 1,5 násobok oleja voči semiačkam), dosypeme trochou morskej soli a tahini je na svete. V chladničke vydrží v uzavretej nádobe týždne.

Recept na Hummus :

Na výrobu hummusu potrebujeme :

  • 350g uvareného cíceru zliateho z vody (vodu treba odložiť na riedenie)
  • šťava z 1–2 citrónov či limetiek
  • 7g cesnakového prášku (alebo čerstvo pretlačené 1–2 cesnaky)
  • 7g morskej soli (1 čajová lyžička)
  • 1–2 polievkové lyžice tahini
  • 2–4 polievkové lyčice olivového oleja

Niekto hummus ešte dochucuje pomletou rascou, čiernym korením či štiplavou paprikou. Neplatia tu žiadne obmedzenia. Čo chutí, to chutí.

Všetko dáme do mixéra a mixujeme pokial nie je masa jemná a hutná. Pri mixovaní môže byť problém s lepením sa hmoty, vtedy pomáha prilievanie oleja a citrónovej šťavy. Ďaľšou možnosťou je ponorný mixér, vysokovýkonný blender ako napríklad Nutri Bullet, alebo rozmačkanie a premiešanie v miske – hummus je v tomto prípade samozrejme viac hrudkovitý, no chutí aj taký.

Hummus varieta

A už len zostáva hummus natierať na burritos placky, dozdobiť šalátom, olivami, cibulou či paradajkami, zrolovať a vychutnať si ho. Tuším si idem jednu placku aj hneď spraviť.

Hummus vydrží v chladničke 5–7 dní.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Leziete si doma na nervy?

Poď radšej behať!

trailrun.sk

Dostaneš od nás len to, čo ťa bude zaujímať.

Nič viac. A rozhodne žiaden spam!

Návrat hore