Titánový čaj – nápoj plný energie

Pokiaľ si doposiaľ nepočul o Titanium Tea (Titánovom čaji), je čas to zmeniť.

Celá idea pochádza zo známeho receptu na Bulletproof Coffee. Výhodou čajovej verzie je, že nespôsobuje kofeínovú závislosť a enormné kolísanie energie spôsobené vysokým obsahom nárazového kofeínu.

Vlastnosti titánového čaju

Ak hľadáme nápoj, ktorý nám dodá množstvo energie na dlhú dobu, ktorá nie je spôsobená len kombináciou cukru a kofeínu, titánový čaj (TČ) je presne to čo potrebujeme. Navyše, okrem dlhotrvajúcej energie má tento čaj aj veľa zdraviu prospešných vlastností. Čo sa o energetických nápojoch dá zriedka kedy povedať.

Zložkami titánového čaju sú dva druhy čajov (pu-erh a zelený) a dva druhy tukov (maslo a kokosový olej). Každá z týchto ingrediencií prináša niečo dobré do celého mixu :

  • zelený čaj (v mojom prípade japonský sencha) obsahuje L-Theanin, aminokyselinu, ktorá podporuje imunitný systém tela, zlepšuje náladu a znižuje “špičkový” efekt kofeínu
  • pu-erh čaj vzniká mikrobiologickou fermentáciou čajových listou, ktoré mu dávajú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi a tým pozitívne pôsobiť na udržiavanie či dokonca znižovanie váhy
  • maslo (čo najprírodnejšie) má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín Omega 3, ktoré pozitívne pôsobia proti vzniku kardio-vaskulárnych chorôb a zlepšujú naše kognitívne funkcie
  • kokosový olej obsahuje strednoreťazcové mastné kyseliny, ktoré sú ľahko metabolizované na energiu s dlhodobým účinkom

Zmixovaním všetkých ingrediencií dostávame nápoj, ktorý na rozdiel od kávy dodá nášmu telu energiu s dlhodobejším efektom a zároveň blahodárne vplýva na náš organizmus.

Čo potrebujeme k príprave

  • 0,5 – 0,8 l vriacej vody
  • 1–2 čajové lyžičky čaju pu-erh
  • 1–2 čajové lyžičky zeleného čaju
  • 1–2 čajové lyžičky masla
  • 1–2 čajové lyžičky kokosového oleja

Príprava titánového čaju

Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.

  • s vriacou vodou zalejeme v čajníku čaj pu-erh
  • necháme odstáť 30–90 sekúnd (pu-erh čaj je viac nálevový, kde druhý a tretí nálev potrebujú menej času na lúhovanie)
  • po ďalšom 1–2 minútovom odstátí vnoríme do mierne vychladenej vody (cca 80°C) zelený čaj a necháme lúhovať 3 minúty
  • do čaju rozmiešame 1–2 čajové lyžice masla a 1–2 čajové lyžice kokosového oleja – podľa chuti a potreby

Ďalšími možnosťami je experimentovanie s pridaním zázvoru, tumericu, pridaním ovocných čajov a podobne. Proti gustu žiaden dišputát.

Bodka na záver

Ak sa ti zdá kombinácia v písme nechutná, nenechaj sa odradiť. Skús čaj spraviť a piť keď je horúci. Väčšina ľudí čo poznám konštatuje, že to čo na papieri (obrazovke) vyzerá “nepitne” je v skutočnosti prudko pitné (pre mňa dokonca veľmi chutné). A navyše účinné.