Šošovicovo-hubové burgery

Recept prevzatý z knihy Scott Jurek: Jedz a behaj

Pre každého odporcu vegánstva, ktorý sa obáva, že nič nemôže nahradiť chuť a konzistenciu šťavnatej hovädzej placky. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, môže. Napriek tomu, že mäso jedávam, vždy keď si spomeniem na tieto burgery, mám sliny v ústach. Milujem šošovicu a milujem hríby. No a spolu sú parádne. Skús, je to hrozne jednoduché a chutné.

Na výrobu burgerov potrebujeme :

  • 1 šálka suchej zelenej šošovice (2 ¼ uvarenej)
  • 2 ¼ šálky vody
  • 1 čajová lyžička sušeného petržlenu
  • ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 3 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 1 ¼ šálky na jemno nakrájanej cibule
  • ¾ na jemno posekaných vlašských orechov
  • 2 šálky jemnej strúhanky
  • ½ šálky mletých ľanových semien
  • 3 šálky na jemno pokrájaných húb
  • 1 ½ šálok očistenej zelenej kapusty, špenátu, alebo inej listovej zeleniny
  • 2 lyžice kokosového alebo olivového oleja
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • 1 lyžica morskej soli
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • ½ čajovej lyžičky mletej červenej papriky

Do malého hrnca dáme zovrieť šošovicu, vodu, petržlen, 1 strúčik cesnaku a ¼ šálky cibule. Znížime teplotu a necháme poodkryté na jemnom vare asi 35 až 40 minút, kým sa voda celkom vpije a šošovica je mäkká.

Kým sa šošovica varí, zmiešame v miske vlašské orechy, strúhanku a ľan. Pridáme droždie, soľ, čierne korenie, papriku a dobre premiešame.

Speníme zvyšnú cibuľu, cesnak, huby a zeleninu na oleji a necháme odstáť. Vezmeme šošovicu zo sporáka, pridáme ocot, horčicu a rozmačkáme pretláčačom na zemiaky alebo s varechou na hustú pastu.

Vo veľkej miske potom zmiešame šošovicu, opraženú zeleninu a zmes so strúhankou a dobre premiešame. Necháme vychladnúť v chladničke asi 15 až 30 minút.

Prstami vyformujeme burger do tvaru placky, veľkosti, aké si želáme, a ukladáme na povoskovaný papier, alebo tanier. Zľahka opečieme na vymastenej panvici, pečieme v rúre alebo grilujeme 3 až 5 minút z každej strany, až kým sú zlatisté a chrumkavé.

Zvyšné nespracované placky môžeme zmraziť na voskovom papieri, v plastových vreckách alebo jednotlivo vo fólii.

Recept na približne desať burgerov s priemerom 10 cm.