Mandľové mlieko doma už za 5 minút

Po tom, čo som zistil, že mám intoleranciu na laktózu, začal som hľadať alternatívy. Napriek tomu, že to bolo len pred pár rokmi, pátranie to bolo neľahké. Samozrejme existovali rôzne práškové náhrady, no ich chuť nikdy nebola ani zďaleka podobná mlieku.

Potom som objavil sójové mlieko. Zo začiatku to bol ako zázrak. Niečo, čo sa podobalo skutočnému mlieku, dalo sa používať na varenie a proti práškovým alternatívam ani nemalo takú pachuť. Aspoň nie pre mňa.

Pri čítaní knihy Jedz a behaj som sa po prvýkrát stretol s mliekom mandľovým. Nikdy som nič také v našich končinách nespozoroval a tak som začal hľadať. Po prvom ochutnaní, som bol skonvertovaný. Proti sójovému či ryžovému mlieku to bolo neporovnateľné! Žiaľ aj cenou.

Mandle nie sú najlacnejší druh orechov, avšak proti cene jednej krabici v obchode Vás domáca výroba vyjde na smiešne drobné. A chuť je niekoľkonásobne lepšia! Skúste. Som presvedčený, že ihneď pochopíte.

  • 1 šálku mandľových orieškov (alebo 30 gramov mletých)
  • štipku soli
  • vodu (filtrovanú, ale nemusí byť)
  • 5g cukru (nemusí byť)
  • čajovú lyžičku oleja (ja používam kokosový, ale môže byť aj rastlinný, či olivový)

Pokiaľ mlieko vyrábate z celých orieškov, potrebujete ich namočiť do vody dva dni vopred a nechať nasiaknuť. Ak používate mleté oriešky, môžte hneď začať s výrobou.

Nasiaknuté, alebo pomleté oriešky vsypeme do mixéra a zalejeme 0,6 – 1l vody. Pridáme cukor, štipku soli a olej a spustíme mixér.

Nechajte mixér bežať asi 1 minútu na nízkych otáčkach, potom zastavte, počkajte cca 15 sekúnd nech zmes sadne a spustite mixér na 1–2 minúty na najvyššie otáčky. Ak sa Vám zdá, že zmes potrebuje ešte trochu, nebojte sa vydržať hluk mixéra ešte ďalšiu minútu. A je to!

Ak ste vyrábali mlieko z celých orieškov, musíte zmes precediť cez jemné sitko a zvyšok zamraziť či opiecť na ďalšie použitie (koláč, raňajkové müssli, alebo len ako dezert). Pri mletých orieškoch je mlieko hotové a nič cediť netreba.

Mandľové mlieko má na rozdiel od sójového viac mliečnu konzistenciu, je takmer bez pachuti, nezhrčkáva sa v instantnej káve. Má síce menšiu energetickú hodnotu, no taktiež menej nadúva (ak nie ste ovšem alergický na oriešky) a dá sa z neho perfektne variť a piecť. Pri doliatí menej vody navyše môžete získať hustý krém na omáčky a pečenie. Vraj je to veľmi populárna ingrediencia francúzskej kuchyne. Tak čo, chutí?

Mandľové mlieko vydrží v chladničke 3–5 dní.