Kokosový chlieb – nutričný kráľ

Kokosovú múku skladujem doma už mesiace a len zriedka ju na niečo použijem. Najčastejšie na placky či palacinky. Aj keď je veľmi výživná, používam ju málo. Nie je jednoduché s ňou pracovať.

Kokosová múka je populárna v Paleo, Atkinson, LCHF, bezlepkovej a mnohých iných stravovacích programoch. Má vysoký obsah vlákniny, obsahuje kvalitné tuky, nedráždi črevá a obsahuje látky ako železo či mangán.

Je úplne iná ako klasická múka. V prvom rade neobsahuje lepok a tak po zmiešaní s vodou “nedrží” pokope – vzniká z nej skôr taký „mokrý piesok“. No a tým, že obsahuje veľké množstvo vláknin, nenasaje vodu a nevytvorí ten efekt spojenia ako napríklad pšeničná múka. Vôbec sa nehodí teda do zápražok či pečenie klasických koláčov.

Premýšľal som, ako z nej spraviť chlieb. Všetko z kokosu mám rád, chlieb milujem (aj keď nejedávam) a tak to úplne pýtalo o spojenie.

Výsledkom tohto pokusu je veľmi hutný a chuťovo vynikajúci kokosový chlieb.

Čo je na ňom najlepšie? Žiaden lepok, žiadne mlieko, minimum sacharidov po odpočítaní vlákniny, len zdravé tuky. Vhodný je teda takmer pre každého. Ako na neho?

Budeš potrebovať :

  • 200g organickej kokosovej múky
  • 80g psyllium husks (slupky)
  • 3 vajíčka (najlepšie z voľného chovu)
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 1 čajovú lyžicu droždia
  • 1 čajovú lyžicu soli
  • 300 ml vlažnej vody

Postup :

Všetky ingrediencie zmiešaš a poriadne premiesiš. Vytvoríš malý bochník a necháš odstáť cca 20 minút, aby sa droždie malo šancu aktivovať a psyllium nasať vodu.

Do trúby vyhriatej na 180°C vložíš bochník položený na pekáči a voskovom papiery na pečenie a necháš piecť približne 60-90 minút.

Nakoľko je bochník veľmi hutný, pečie sa pomalšie ako klasický chlieb a tak je lepšie dreveným špáratkom kontrolovať stav a nechať piecť prípadne dlhšie. Nech je pekne vypečený fešák!

Pred koncom sa oplatí bochník potrieť trochu vodou či olivovým olejom, nech chytí kôrku a lesk.

Chleba je super hutný a ľahko krájateľný, natierateľný… proste chlieb.

Ak chceš väčší bochník, prenásob si ingrediencie, no dávaj pozor – chuť takéhoto chleba je výrazne iná ako toho čo asi bežne jedávaš. Treba si na neho pomaly zvykať. Predsa, kokos nie je úplne naša prirodzená plodina, že áno?

Nech ti chutí!