Karfiólová ryža – karfiryža

Ak chceš vyskúšať niečo z „low-carb“ diéty, máš intoleranciu na histamíny, alebo proste miluješ zmenu, tento recept budeš milovať. Vyradiť ryžu v našej kuchyni je podobne ťažké, ako vyradiť chlieb. Také šťavnaté soté alebo čína s ryžou… náhrada je tu! A veľmi jednoduchá na prípravu.

Potrebujeme :

  • malý karfiól (500-800g)
  • 100g masla alebo kokosového oleju
  • 1 cibulu
  • 1 strúčik cesnaku (voliteľné)
  • soľ
  • korenie

Príprava :

Karfiól rozkúskujme na ružičky a buď nastrúhame ručne na jemne „zrno“, alebo jednoducho rozmixujeme v mixéry. Na panvici rozpustíme maslo alebo kokosový olej a opražíme na zlata jemne nakrájanú cibulu a podľa chuti aj strúčik cesnaku. Nemusí však byť. Pridáme rozmixovaný karfiól, osolíme trochu a na stíšenom ohni podusíme 4-6 minút, aby karfiól bol uvarený a predsa stále jemne chrumkavý.

Karfiólová ryža nielen že neobsahuje histamíny, nie je to sacharid, ale navyše vie nasiaknuť šťavu podobne ako ryža a chutí skvele! Skús, po prvom ochutnaní na ryžu možno aj celkom zabudneš.