4 zdravšie alternatívy ku klasickému zemiakovému pyré

Milujem zemiakové pyré a predsa ho nejedávam. Teda jedávam, ale zriedka. Ak si na tom podobne, či už pretože sa snažíš znížiť množstvo karbohydrátov v strave, jesť zdravšie, alebo len hľadáš zmenu či spestrenie jedálničku, mám pre teba štyry dobré alternatívy klasického zemiakového pyré.

1. pyré zo sladkých zemiakov

Na rozdiel od klasických zemiakov neobsahujú tak veľa škrobu a “rýchlych“ karbohydrátov a hlavne, chutia úplne inak. Aj keď sú to stále zemiaky. Navyše sú plné draslíka, antioxidantov a beta-katoténu.

Pri príprave je vhodnejšie varenie na pare, alebo roastovanie v trúbe, aby nestratili na chuti a štruktúru – čo je asi smiešne pri pomyslení, že ich aj tak budeme nakoniec pretláčať, že?

Po naparení či roastovaní ich klasicky pretlačíš, zmiešaš s maslom a trochou mlieka, pridáš čierne korenie a ak chceš, trochu tymiánu. A nádherne oranžové pyré je na svete. Ak nepiješ mlieko, smelo použi miesto neho trochu majonézy.

2. pyré z karfiólu

O karifi ryži som písal už dávnejšie. Tá je skvelá. Čo ale pyré z karfiólu? To isté! Karfiól je plný vláknin, neobsahuje takmer žiadne kalórie a teda cukry a chutí skvele.

Po uvarení vlož kúsky do utierky a vytlač vodu, až potom mixuj a miešaj s maslom, horčicou a korením. Podobne ako klasické pyré, je to skvelá príloha bez nálepky “obsahuje cukry!”.

3. pyré z červenej repy

Ak pyré zo sladkých zemiakov bolo krásne oranžové, toto je nádherne tmavočervené. Ak máš rád repu (cviklu), pyré z nej budeš milovať!

Červená repa je plná zdravých vecí. Od dusičnanov, ktoré pomáhajú bojovať s únavou, po látky bojujúce s rakovinou.

Podobne ako pri sladkých zemiakoch, aj repu je lepšie naparovať či roastovať a potom okrem mlieka, korenia a soli pridať aj trochu chrenu. Koľko čoho? Podľa chuti. Začni 2-3 lyžičkami masla a dolievaj mlieko. Ak sa ti to bude zdať málo husté, pridaj maslo a zasa mieko. Mňam!

4. pyré z celeru

Poslednou alternatívou je pyré z celeru. Na rozdiel od predošlých rastlín je však tvrdšieho charakteru a tak je lepšie ho najprv posmažiť na olivovom oleji a neskor variť v troche vývaru. Keď zmäkne, postupuj ako pri predošlých.

Celer je plný vitamínu K a C, obsahuje fosfor a mangán a chutí skvele! Podobne ako pomazánka z neho…ale o tom inokedy.

Nech chutia!